Ik ben van alles maar zeker niet hoogbegaafd.

Al mijn vrienden hebben hoogbegaafde kinderen, maar ik vind mijn kinderen heel gemiddeld.

Ik was echt slecht op school, dus zo slim ben ik niet.

Ik herken mij in hooggevoelig, maar mis daar toch iets.

Hoe weet ik dat ik hoogbegaafd ben?
Daar is lastig antwoord op te geven. Het begint al bij de definitie. Er is geen eenduidige definitie over hoogbegaafdheid. Gaat het alleen over het IQ? Of ook over het creatieve denkvermogen. En hoe hoog moet het IQ dan zijn?

Sommige volwassenen kiezen voor een IQ test. Het lastige met zo’n test is dat het onderpresteren niet boven water haalt. En volwassenen die hun hele leven getraind zijn in onderpresteren, presteren vaak niet goed op zo’n test. Een IQ test kan dus wel bevestigen maar niet uitsluiten. Met andere woorden, als je de score niet behaald wil het nog niet zeggen dat je niet hoogbegaafd bent.

Kun je het nog volgen?

Daarnaast wordt er vaak creatief denkvermogen in meegenomen. Maar ook dat is een lastige. Wat als je je hele leven geleerd hebt je aan te passen aan het denken van anderen. Als je creativiteit nooit gestimuleerd is. Kun je dan laten zien dat je creatief bent? Of moet je dat opnieuw ontdekken. Daarbij ken ik geen test die creativiteit kan aantonen.

Dit is leuk en aardig maar hoe weet ik dan of ik hoogbegaafd ben?

Een deel van de ouders komt erachter via hun kinderen. De kinderen worden hoogbegaafd getest en na een tijdje gaan er ook kwartjes vallen bij ouders. Heb je geen kinderen, of je kinderen niet laten testen? Dan is het interessant om te bekijken wie je vrienden zijn. Welke mensen je aanspreken op sociale media. Om te gaan lezen over hoogbegaafdheid en om te kijken of je jezelf daarin herkent.

Want soort zoekt nu eenmaal soort. Daarbij gaat het voor mij niet om het cijfertje maar om jezelf begrijpen. Vallen er kwartjes als je leest waar hoogbegaafde tegenaanlopen. Heb je het gevoel dat je missende puzzelstukjes te pakken krijgt? En helpt het je verder?

Dan ben je wellicht hoogbegaafd. En weet je waar je antwoorden kunt vinden voor een gelukkiger leven.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Vul hieronder je gegevens in ontvang ongeveer één keer per week een mail met tips, nieuwtjes, inspiratie opdrachten en mooie verhalen over hoogbegaafdheid en voor je persoonlijke ontwikkeling.

VOOR DE BELLERS: 06 20389435

VOOR DE MAILERS: LIESBETHROMBOUTS@BUREAUHOOGBEGAAFD.NL